Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2009 18:18 - Хирогномия и Хирология
Автор: taniatsiolakidou Категория: Забавление   
Прочетен: 2820 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.04.2010 16:36


www.hiromantia-ezoterika.com

Хирогномия

Хирогномията /хироскопия според гърците/ е дума от гръцки произход: "хиро" - ръка, "гномия" - познание, както и хироскопия - изследване или измерване на ръката. Това е метод за гадаене и анализ, основаващ се на формата на костите и особеностите на човешките длани. Наклонностите, характера, и даденостите на човека се определят преди всичко по формата на ръката.

Известният френски хиромант Казимир Станислас Д`Арпентини Captain Casimir Stanislaus D " Arpentigny (1798-1872), първи сформира системата за класификация на ръцете. Със своите изследвания и наблюдения над формите на дланите и дължината и вида на пръстите, официално утвърждава втория раздел на хиромантията, а именно хирогномията. 

Хирология 

Хирологията е наука, основана преди всичко на научните наблюдения върху ръката, изследванията на характера, душевните и телесни дадености на човека /форма на костите и дланите, окосмяване, кожа, вени, нокти и т.н./, както и опита на хиролога. Тя е дума от гръцки произход: „хиро” - ръка, „логия” - думи, учение или както е прието днес, хирология - наука за ръката. За основоположници на тази наука се приемат художникът Адолф Дебарол - последовател на Д`Арпентини и преди всичко Уилям Бенхам ( William G . Benham ). Техни последователи са Карл Густав Юнг, Юлиус Шпиер*, Ноел Жакин*, Шарлот Волф* и още много други. След края на втората световна война научни изследвания по хиромантия – хирология се правят от центъра Кенеди – Галтон в Лондон.

По късно с научното изучаване на ръката се заемат изследователи като като К. Волф (1943) и Д.У. Смит (1970), които работейки върху огромно количест­во отпечатъци от длани, откриват връзка между характера, формата и ри­сунъка на ръката. Хирологията е твърде млада на­ука, поради което все още е в процес на развитие.

В следствие на безценния труд на Уилям Бенхам „ Закони на научната хиромантия”-1900г, в Мюнхен се състои конференция на теолозите, на която се взема решение занапред гръцката дума „мантия” / μαντεια /, която означава гадание, предсказване, да се замени с „логос – логия” / Λόγος - χειρολογία /, което значи учение или по-точно наука, за да се подчертае сериозността на тази дисциплина. Защото науката за ръката изучава закономерното проявление на линиите и знаците, както и тяхното изчезване в следствие на измененията в живота на човека, на неговото здраве и психическата му, и емоционална нагласа.

Откъс от книгата ми «Хиромантия или хирогномия - два начина да погледнем в бъдещето».

www.hiromantia-ezoterika.com



Тагове:   хиромантия,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taniatsiolakidou
Категория: Забавление
Прочетен: 325412
Постинги: 36
Коментари: 48
Гласове: 111
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930