Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2018 11:55 - 20 АПРИЛ И КЪРВАВОТО ПОТУШАВАНЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
Автор: taniatsiolakidou Категория: Забавление   
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2018 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГОДИНАТА Е 1876, ДЕНЯТ 20 АПРИЛ – ЕДНА ПАМЕТНА ДАТА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!
image
На този ден, преди 142 години, нашите предци се вдигат срещу цяла империя и т. нар. „присъствие“ и „мирно съвместното съжителство“ в името на едно – Свободата. Макар действията им да не водят пряко до нея, те си остават един от най-ярките примери за себеотрицанието и храбростта, на която е способен българина в името на свободна България.

Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
То е предизвикателство към Високата порта и е потушено с целенасочена жестокост и то дори извън въстаналите райони. Близо 80 селища са изгорени, убити са повече от 30 хиляди жени, деца, мъже.

Зверствата не остават скрити от световната общественост. Анкетната комисия на Юджийн Скайлер с участието на Дженюариус Макгахан и представителя на Русия – княз Алексей Церетелев изнася безспорни доказателства за кланената, предизвикали гневната и съчувствена реакция на света. Организират се митинги и подписки в защита на българския народ, близо 3000 статии са посветени на трагичните събития, десетки известни личности като Дмитрий Менделеев, Лев Толстой, Гарибалди, Уилям Гладстон и Чарлз Дарвин издигат глас за българите.

Виктор Юго пише в обръщението си към европейските държави относно кланетата следното: - По свой начин и защото е ужасна, диващината става свидетел на цивилизацията. Напредъкът носи подписа на турската варварщина.
Жестокостите, извършени в България, не оставят вече никакво съмнение.
С една дума, Съединени европейски щати, вчера това беше само истина, днес благодарение на зверствата в България, то е повече от очебийно.
Убийците идват на помощ на философите. Това е доказано от разума, ето че го доказват и изродите. Зверовете влекат бога, наречен Бъдеще.

Баташкото клане и убийството на 30 000 българи от редовната войска - низам,
свиканите запасни части - редиф и черкезки отряди, кара Уйлям Гладстон да издаде в 1876г. брошурата“Българските ужаси и Източният въпрос“. Преиздадена през 1877 г. под заглавие “Уроци по клане или изложение на конфликта между Портата и България през май 1876 г.“

На цели 7 страници в Military History Ричард Селсър описва събитията около потушаването на въстанието и определя Баташкото клане като началната точка на Геноцида в света.
Историкът пише: “Модерната ера на Геноцида започва в един забравен край на Османската империя, но не както всички си мислят, над арменците през 1915 г., а над един поробен народ през 1876 г. Това събитие – клането на жителите на Батак и околните села – е част от Априлското въстание срещу османското робство в България. Заглавието е "Лицето на злото".

За големи „заслуги” към Империята при потушаването на въстанието султанът награждава с ордени и издигане на високи постове прославилите със своите „бойни подвизи”, изпълнени с жестокости, варварство и мъчения главорези; Тусун бей действащ срещу въстаниците от Клисура, Хафъз паша в Търновски революционен окръг срещу героите от Епопеята в Дряновския манастир, ислямизирания грък Ахмед паша Барутанлията от село Касалък, Драмско - изклал батачани и др.

Много от водачите и организаторите на въстанието (като Цанко Дюстабанов, Г. Бенковски и др.) не са очаквали предварително успех на бунта срещу една огромна империя разпростряла властта си на три континента. Целта и резултатът от въстанието най-добре е оценена от Г. Бенковски. Когато на 2 май 1876 г. при изгрев Слънце той видял горящото Панагюрище от връх Лесичец, за да не се подаде на униние от страшната и грозна гледка и за да не допусне отрицателно разочароващо въздействие върху следващите го другари въстаници, той изрича известните пророчески думи; „Моята цел е постигната. В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога не ще заздравее… ”

В крайна сметка Априлското въстание и общественият отзвук от него, предизвикват негодуванието на Русия и призива на руското духовенство за освобождаване на просветителите на руския народ, и съответно до Руско-турската освободителна война и Освобождението на България.
Според европейски учени-демографи, България, ако не беше поробена от Турция, днес щеше да бъде една от големите европейски държави с по-обширна територия и близка по брой на населението до Англия и Франция /60 – 70 милиона!/, но за съжаление след 1878 година българите са малко над 3 милиона.
Това говори за системен геноцид, за огромни безвъзвратни поражения върху генофонда на българите!
До Априлското възстание, Европа не подозира, че на Балканите има някакъв християнски народ с минало и древна история…
Но пораженията са не само в посока на намаляването на населението. Те са във всичко, във всяка област: икономика, просвета, култура, религия. Турците обграждат България с висока „Китайска стена” за векове!
Започва се с падането на столицата Търновград и избиването на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, тогава е сред водещите, цивилизовани държави в Европа. Има свои книжовни школи /Преслав, Охрид, Търново/, писатели /Константин Преславски, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий, Йоан Златоуст, презвитер Григорий, презвитер Йоан, Тудор Докс/, дава кирилицата /не глаголицата/ на 220 милиона славяни!, развита просветна система, царски скрипториум, самостоятелна църква и патриаршия. Невъзможно е да се определи мащабът на влияние на Търновската, Преславската и Охридската книжовни школи над славянските народи.
България изпреварва тогавашните европейски държави по образованост на собствения си говорим език и става единствения разпространител на книжнина написана на старобългарски език сред останалите славянски народи! „Шестоднева” на Йоан Екзарх съдържа знания за Земята, Природата, анатомията и физиологията на човешкото тяло при това 500 години преди да се роди Леонардо да Винчи!
А Османска Турция е изостанала безпросветна държава, олицетворена от спахията – турчин на кон с ятаган в ръка, готов да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива.

Трагедията на България е че един нецивилизован народ, завладя с военна сила един далече по-напреднал народ, като българския и му нанася огромни, непоправими щети.
От тогава до началото на 20 век тази милитаризирана анадолско-азиатска общност воюва за чужди територии, поробва народи, унищожава материални и духовни ценности, И НЕ СЪЗДАВА НИЩО!, за разлика от другите империи през този период – Англия, Франция и Австро-Унгария. Поробените от австрийците италианци, имат Ла Скала и аплодират Росини, Доницети и Верди, чехите и унгарците имат своите Сметана, Лист и Дворжак, поробените от испанците холандци се гордеят със своите Рембрандт, Ван Дайк и Рубенс.
Да, говорим за пораженията върху националния ни характер, видими и днес. Много и разнопосочни са отрицателните ориенталски влияния. От народ с такава ниска степен на развитие, с нисък морал /с хареми и роби/ и с принизени естетически критерии, не може да се очаква друго, освен ниска култура и липсваща нравственост. Гротескните остатъци от Ориента са видни и днес: певците, чалгата, повсеместната анадолска простащина и грубост, корупцията, принизяването на нацията.

А какво да се каже за пораженията върху хубавия и звучен български славянски език, омърсен от грозно звучащите турцизми.

Днес, определени продажни родоотстъпници се опитват да омаловажат ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ. Продали се на Анкара политици, депутати и министри, пренаписват учебниците по история и промиват мозъците на българското поколение. „Турско робство е нямало, имало е само османско присъствие и българинът е живял добре и спокойно”?
Нашата отговорност пред паметта на избитите ни предци, ни задължава да припомним на света за злодеянието, което днес Република Турция, не скривайки претенцията си да е наследник и продължител на Османската империя, премълчава и нагло отрича.
РЕЗУЛТАТЪТ от системното унищожаване на българския народ в продължение на 569 години /от 1344г. – убийството на севастократор Момчил, 100000 родопчани и падането на Родопите, до 1913 г. – геноцида над тракийските българи/, Е ТРАГИЧЕН - повече от 50 милиона българи и над 600 000 kmІ изгубена територия!

Повече относно България и геноцида над българския народ можете да видите от моя труд: https://www.youtube.com/watch?v=Isn9_IYzPao

Българи, приятели, нека не забравяме нашата древна история и свидните ни жертви, и герои!
Таня Тсиолакиду




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taniatsiolakidou
Категория: Забавление
Прочетен: 323654
Постинги: 36
Коментари: 48
Гласове: 111
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031