Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2016 12:58 - Мастикс на прах - сакъз на прах от остров Хиос 50 гр. за храна и готвене - ОРИГИНАЛЪТ!
Автор: taniatsiolakidou Категория: Забавление   
Прочетен: 3821 Коментари: 0 Гласове:
0



Мастикс на прах - мастиха от остров Хиос


Мастикс на прах - мастиха на прах за храна и готвене от остров Хиос 50 гр. - 100 % автентичен финно смлян ПРИРОДЕН прах - БЕЗ примеси, БЕЗ магнезиев стеарат, БЕЗ противослепващ агент и БЕЗ пълнители, както се предлага в разфасовките на българския пазар!


Директно от обединението на мастихопроизводителите от остров Хиос с оригиналната си опаковка във вид на "солница" дупчици на капака и печат!imageimage


МАСТИХА (МАСТИКС) СКЪПОЦЕННАТА СЪЛЗА НА ОСТРОВ ХИОС 

Не...не става въпрос за тъжна история. Не се заблуждавайте от заглавието. Сълзите на Хиос - така наричат смолата, която се отделя от дървото - разновидност на 
Pistacialentiscus, което ще срещнете и на други места по територията на Гърция, но само на стров Хиос то "плаче". Расте в южните части на остров Хиос и по други средиземноморски острови, Северноафриканския бряг, Афганистан, Белуджистан, Индия и др., но най-доброкачествена е хиоската мастиксова смола.


Мастихата се е използвала, като лекарство от древни времена и все още се използва в традиционната народна медицина в южна Европа, северна Африка и Средния Изток. В 5 в. пр.н.е. Херодот и Хипократ споменават за смолата на о. Хиос в своите трудове, препоръчвайки стрита смола на прах заедно с мед против простуда и вирусни заболявания, а всеизвестният по онова време лекар Гален препоръчва мастихата при бронхити и за подобряване състоянието на кръвта. В древния Рим са добавяли мастиха на прах във виното, а римлянките са я дъвчели за избелване на зъбите си и освежаване на дъха, тъй като е всеизвестно нейното антибактериално действие.


През Византийският период мастихата е започнала да се счита за императорски разкош, а във времената на турското иго, мастихата е била ценена колкото златото. Наказанието за кражба на мастиксова смола било екзекуция по заповед на Султана. В "Хиоското клане" през 1822 година, хората от "мастиховите села" или региона на Мастихохория били пощадени, за да служат на Султана, осигурявайки на него и на харема му мастиха. Турското име на о. Хиос, Sakız Adası, означава "остров на смолата".


 


Използване като храна


 


Една от най-ранните употреби на мастихата била, като дъвка. Използва се също в направата на сладоледи, сосове и подправки в Ливан. В Египет мастиксът се използва при приготвянето на зеленчукови конфитюри, както и при сладка със смолиста консистенция, в ястия и супи. В Мароко - при приготвянето на пушени храни.


В Турция смолата е широко използвана в десерти като локум, дондурма, пудинги като сутляш, безалкохолни напитки, също и при приготвянето на турско кафе по егейското крайбрежие.


В страните от Магреб мастихата се използва главно в сладкиши, бонбони, пасти, и като стабилизатор в целувките и нугата.


В Гърция се използва за направата на мастихови ликьори, бяло сладко известно като "ванилия", напитки, кисели млека, дъвки, сладкиши, пасти, бонбони, десерти, шоколад, хлябове, зъбна паста, ароматни свещи, тамян за прикадяване и при производството на сирене. В десерти, като съставка на конфитюри или сладкиши, мастихата се изпозва като заместител на нишестето и желатина. Може да се използва и като стабилизатор/консервант в сладоледа.




Използване в медицината


 


От дълбока древност, мастихата е известна със своите лечебни свойства. Мастиксът съдържа мощтни антиоксиданти, а също притежава антибактериални и антигъбични свойства. Изследване на Нотингамския университет публикувано в New England Journal of Medicine твърди, че мастикса може да лекува язви унищожавайки бактерията Helicobacter pylori. 

В днешно време , научната общност официално доказва с точни и научно приети методи, въз основа на резултати от лабораторни изследвания и клинични проучвания , извършени от независими изследователи в цял свят, че естествената мастиха има уникални полезни и лечебни свойства , потвърждавайки по този начин и това, което е исторически записано до сега от древните гръцки учени и лекари.   Приемането на мастиха във вид на прах, малки парченца или чрез дъвчене има благотворен ефект срещу заболявания на храносмилателната система, за облекчаване на болки в стомаха и корема, стомашни разстройства, нарушено храносмилане, язви по цялата храносмилателна система, както и за заздравяването на рани и регенерацията на кожата. Дъвченето на мастиха предпазва от възпаление на зъбите и гингевити, тъй като при дъвченето й намалява нивото на бактериите в устата и образуването на зъбен камък – плака.


Мастихата е мощен природен антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките и понижава риска от инфекции. Има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Използва се за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Има антивирусни, противогъбични, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Употребата на мастикс е благоприятна още при абдоминална болка, действа антисептично, спазмолитично, стягащо, срещу лош дъх, циреи, бронхит, сърдечно-съдови заболявания, хрема, настинки, колит, порязвания, цистит, зъбен кариес (пломби), диабет, диария, диуретично, отхрачващо, хемороиди, високо кръвно налягане, висок холестерол, мускулни болки, невралгия, ревматизъм, язви, уретрит и трудно зарастващи рани.


 


Мастиха Хиос като фактор за защита срещу атеросклероза


 


В днешно време, интензивния научен интерес върху естествените антиоксиданти, като защитни фактори срещу атеросклерозата, доказа че те осигуряват защита срещу образуването на атеросклерозни плаки и предотвратяват риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Наличието на фенолни молекули titerpenikon и фитостероли в смолата, е особено важно, тъй като тези компоненти действат срещу окисляването на липопротеините с ниска плътност (липопротеин с ниска плътност - LDL ), а това е важен индикатор за потенциал за висока антиоксидантна активност.


 


Дозировка: Възрастни и лица над 16 години:


За болестта на Крон, 0.5 грама /около половин кафеена лъжичка/ от смолата ежедневно, взети на прах 20 минути преди хранене с малко вода в продължение на четири седмици.


За язва на дванадесетопръстника, един грам мастикс /около една кафеена лъжичка/ на прах 20 минути преди закуска с малко вода, за период от две - три седмици.


За диспепсия (лошо храносмилане), уретит, колит - 0,5 гр смола мастикс /около половин кафеена лъжичка/ 20 минути преди хранене се взима три пъти дневно с малко вода в продължение на две - три седмици.


За язва на стомаха, 0.5 грама мастикс на прах се взима три пъти дневно с малко вода, 20 минути преди сутрешното и обедно хранене и вечер преди лягане, за период от три - четири седмици.


За трудно заздравяващи рани, циреи, и други гъбични и външни бактериални заболявания, при мускулни болки, невралгия и ревматизъм, освен вътрешното приемане се препоръчва и външно мазане с разтвор от мастиха на прах в медицински спирт - съотношение 1 грам към 10 милилитра.


Превантивно: срещу атеросклероза и натрупване на холистерол и триглицериди, диабет, бронхит - /освен вътрешно приемане при бронхит или за отхрачващо въздействие се препоръчва и дъвчене на мастикс/, инфекции, гъбички и вируси, сърдечно-съдови заболявания, хрема, настинки, болки и неразположения в стомаха или червата, хемороиди, високо кръвно налягане, висок холестерол, мускулни болки, невралгия, ревматизъм, язви, гинекологични заболявания, за усилване на имунната система, хроничен запек, за нормализиране на нивата на кръвната захар, за подобряване на липидния метаболизъм при пациенти с диабет тип 2 и абсорбцията на минералите в организма - 1 грам мастикс на прах /около една кафеена лъжичка/ сутрин с малко вода, 20 минути преди сутрешното хранене или вечер преди лягане /най-малко 2 часа след вечеря/, докато почувствате подобрение. По същия начин се използва превантивно и като противоотрова - за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, в борбата с токсичните метаболити, при употреба на никотин и алкохол.


Начин на съхранение: на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от силни миризми и електромагнитно лъчение и при температура не повече от 20 гра­дуса по Целзий. Ако по някакава причина мастикса на прах е бил изложен на по-висока температура и прахът се е втвърдил, просто го сложете в камерата за 20 минути и след това го счукайте във хаванче. Имайте напредвид, че мастикса не се разваля, той самият е естествен природен консервант и може да стои десетки години без да изгуби своите лечебни качества.

МОЖЕТЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ПРОДУКТА ОТ ТУК: www.hiromantia-ezoterika.com/bg/viewItem/356/mastiks-na-prah-mastiha-na-prah-ot-ostrov-hios-50-gr-za-hrana-i-gotvene-originalyt.html





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taniatsiolakidou
Категория: Забавление
Прочетен: 325190
Постинги: 36
Коментари: 48
Гласове: 111
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930