2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. tota
12. getmans1
13. zaw12929
14. stela50
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.12.2017 23:53
- морков
- домати
- сладък червен пипер
- цвекло
- черна ряпа
- спанак
- магданоз
- кълнове
- броколи
- аспержи
- куркума
- грозде
- лимон
- маслинено олио
- олио от ракитник
- зелен чай
- семената на всички костилкови плодове, както и семенцата на круши, ябълки, грозде, лимони, портокали и т.н. Всички те са богати на витамин В17 – МОЩНИЯ УБИЕЦ НА РАКОВИТЕ КЛЕТКИ
Морков
За онкопациентите той е полезен единствено в суров вид. като настъргано прясно морковено пюре, сок или съставна част от свежа зеленчукова салата. Йогите го наричат „витамин на слънцето”.Изключително богат на бета- каротин / повече от 9 мг на 100 грама пресен продукт/,това е причината за яркия му оранжево-червен сигнален цвят. Във всички лечебни и профилактични програми морковът обикновено стои на челно място.
Домати
За онколечението те са много ценни заради съдържащия се в тях каротиноиден ликопен. Това вещество им придава огнено-червения цвят. Ликопенът на доматите е смятан за един от най-силните природни каротиноиди- антиоксиданти. За хора със злокачествено заболяване е препоръчително да се приемат само пресни домати или свеж доматен сок.
Напълно безполезни са всякакви консервирани домати, кетчуп, салца, пюре или стерилизиран сок- тези обработени продукти са практически безполезни, защото ликопенът им е разрушен напълно.
Според заключенията на FDA / Американската агенция за контрол на лекарствата и храните/ ликопенът от доматите има противоракови свойства само за рак на простатата, на яйчниците, на стомаха, на панкреаса.
Сладък червен пипер /червена капия/
Винагие посочван сред най-полезните храни за онкопациентите, заради богатството от витамин С /повече от 250 мг но 100 грама пресен продукт/,а също и на бета- каротин /повече от 2 мг/ 100 г суров продукт/.И при него е валидно предупреждението, че всяка топлинна обработка или консервиране практически напълно разрушават тези специални съставки. Употребата на червения сладък пипер като източник на витамин С има смисъл само в пресен, суров вид. За профилактични и лечебни цели се използва още един вид –лютивия чилийски пипер, богат, освен на витамин С, и на алкалоида капсаицин, който има не само пречистващи свойства, а оказва и подтискащ ефект върху раковите клетки.
Цвекло/червено/
Особено богато на микроелементен състав, с високо съдържание на пектин, на пигмента бетанин, на антоциани /биофлавоноиди/, придаващи му интензивно- винен или виолетов цвят. Приема се за валидно доказателство, че редовната употреба на червено цвекло благотворно влияе върху черния дроб, а от своя страна цвекловите флавоноиди имат и противовъзпалително действие.В храната могат да се прибавят и листата на цвеклото. Не забравяйте, че червеното цвекло има и разхлабващ ефект!
Черна ряпа /а също и бяла, и зелена александрийска/
За онкопациентите това е много полезен източник на цял комплекс полезни вещества, включително и витамини / до 30 мг/100гр пресен зеленчук/.Освен това съдържа ценни микроелементи, алдехиди, пектини, изпълнява и ролята на активатор на стомашно-чревния тракт. Черната ряпа се отличава със специфичен лютив вкус ,затова в редица случаи нейното приемане трябва да е ограничено. Бялата и зелената александрийска ряпа /наричана още и южна/ практически не съдържат тази лютивина и затова могат редовно да бъдат включвани в храненето на онкопациентите- както в салати, така и като сок. Много ценни през есенно- зимните сезони.
Спанак
Полезен за онкологично болните заради хлорофила, а също и като зеленина, много богата на уникален комплекс от вещества. Сред тях на първо място е хлорофила/ наричан зелената кръв на растенията /, съдържа витамини, сред които е и аскорбиновата киселина/ около 70 мг/100 грама пресен зеленчук/, притежава и известния ни „витамин на младостта”,т.е. коензим Q 10,в него е и каротиноида лютеин...Препоръчва се най-вече в суров вид- и като салата, и като прясно изцеден сок.
Магданоз
В началото трябва да се направи уточнение- за онкопациентите е полезен единствено т.н. прост магданоз. Сегашните в модерни култивирани и видоизменени видове просто са истински бедняци по отношение на неговите богатства- повече от 150 мг витамин С /100 грама продукт, хлорофил, много калий, ефирни масла, целулоза. Значително ефективен при рак на простатата или на видовете рак, свързани с мъжката отделителна система.
Кълнове /пшенични, бобови, соя, нахут, ръж, люцерна,.../
Ако е възможно, нека бъдат сред най-предпочитаната храна за онкологично болните. Незаменими и за която и да е хранителна диета на здравите хора. Най- богати на витаминен комплекс, включително и витамин Е сред всички зеленчуци, сред биологичния им комплекс е и уникалната аспарагинова киселина, съдържа ферменти и ензими в най-балансирания им вид. Доказано е, че редовното добавяне на пшенични и бобови кълнове в менюто за много кратко време нормализира ферментните процеси и процесите на храносмилането. Силно и бързо подобрява общото енергийно равнище на организма, възстановява цели системи от органи. За хора с онкологични заболявания и особено със злокачествени образувания в хранителния тракт и жлъчката е особено полезен хляб със замесени кълнове.
Броколи /зеле броколи/
То е зеленчук от семейство кръстоцветни, причислявани към списъка на най-полезните и лечебни храни за онкопациентите. Много богато на биохимични комплекси, като особено ценни са сулфоран, индол-3- карбинол, които имат доказани противотуморни свойства. Силно присъствие и на антиоксиданта витамин С /до 70 мг/ 100 грама пресен продукт/.Препоръчва се и като храна , и като лечебно средство, особено при рак на дебелото черво или на отделителната и половата системи
Специално за онкоболните внимание заслужават и другите видове зеле: червенолистно, цветно, брюкселско и т.н. Например брюкселското е рекордьор сред кръстоцветните по количество витамин С- над 1120 мг/ 100 грама пресен продукт. Настоятелно препоръчвани при ракови заболявания на женската полова система и на стомашно-чревния тракт.
Аспержи
Те са почти непознати за българската кухня и едва в последните 5-6 години навлизат у нас. Няколко вида се срещат в най-големите ни хранителни магазинни вериги. Аспержите са сред най-богатите притежатели на аспарагиновата киселина, а тя от своя страна е изключителна с обезболяващите си свойства и разбиващия ефект върху раковите клетки.
Руският онколог и специалист по ферментните препарати Борис Болотов специално отбелязва тяхното значение при лимфосаркомите. Като лечебно и профилактично средство се употребяват само и единствено в свеж, непреработен вид.
Куркума
В последното десетилетие това азиатско растение се радва на небивал интерес от страна на онкодиетолозите. Прочуто е от векове ,но най-вече заради специфичния си приятен мирис и участието си като отлична кулинарна подправка. В търсенето на природни активни вещества за борба с рака, растящата в Азия куркума напоследък върви все по-напред заради веществото, което съдържа в корените си- клиничните изследвания, направени в редица лаборатории доказаха, че куркуминът пречи на развитието на рака по цялото протежение на хранителния тракт. И пак от различни клинични изследвания вече има достатъчно доказателства, че куркуминът е в състояние да забави и затормози развитието на такъв трудно лечим вид рак като множествената миелома. За лечебни цели се препоръчва да се употребява не повече от 1 чаена лъжичка куркумин дневно.
Грозде /червено- виолетово, може и тъмносиньо и ли черно/
От десетилетия то е сред най-лечебните храни, на неговите свойства се разчита в някои от алтернативните методи на лечение на късен стадий. В тъмната му ципа и в семчиците му се съдържа веществото фитоалексин-ресвератрол. Трудно думи, но зад тях стои следната характеристика: това вещество има едни от най-силно изявените съставки за защита на човешкото тяло от злокачествените образувания , притежава изразени антиоксидантни, антимутагенни и противовъзпалителни свойства. Ресвератролът се съдържа в най-голямо количество в ципата на зърната на червено-виолетовите сортове, в по-малка степен го има и в тъмното грозде, не се съдържа в белите сортове. Затова като лечебно средство се употребява както виолетовото /или червеното грозде/, така и пресния гроздов сок, в който няма никакви други добавки, прясната гроздова каша, червеното вино.Специално се отбелязва положителното въздействие на червените полусухи вина, особено от сорта Каберне- всички те имат особено въздействие при лечебния режим на видовете рак, при които е налице нарушение в кръвта и кръвоносните съдове.
Лимон
Препоръчват го заради най-бързия и достъпен начин за снабдяване на организма с витамин С/ до 50 мг/100 г плод/, и то в най-активната му форма. Доставя на тялото цяла редица от необходими киселини- лимонена, ябълкова ...,които от своя страна засилват някои ферментни процеси, действащи подтискащо на раковите клетки. За лечебни и профилактични цели се препоръчва най-малко 1 лимон на ден. Понякога, при изтощени онкоболни, се появява разраняване на лигавицата на устата, тогава е най-добре лимоновия сок да се приема разреден с преварена изстинала вода /съотношение 1:1/ и да се изпива буквално на един дъх.
Грейпфрут
Наричат го шеговито братовчед на лимона,макар че в доста отношения той е по-силен в комплекса от полезни вещества. Неговият витамин С е в по-голям обем /70 мг /100г/,съдържа редица органически киселини, пектини, биофлавоноиди и даже известния ликопен /но само в червените сортове грейпфрут/.
Маслинено олио /зехтин екстра вържин –студенопресован зехтин/
Много ценен източник на енергия за различните системи на организма, притежава уникалната омега-3-мастна киселина и заедно със студенопресованото ленено олио е с неповторим антитуморен ефект в това отношение. Притежава не само хлорофил, но и много ценния природен токоферол /витамин Е/ , както и каротин. Съдържа много ценните за онкоболни хора олеинова и ленолева киселини.За профилактични и лечебни цели се препоръчва редовната му употреба, включително и напълно самостоятелно- не по-малко от 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.
Олио от ракитник
Оказа се, че в държави като Белгия, Полша, Русия... то е познато като древно лечебно средство, у нас засега не съм видяла никъде да се внася или да се получава. Има специфичен оранжево-червен цвят, а в себе си съдържа биохимичен комплекс, чиято основа са палмитинова и палмитолевата мастни киселини. Освен тях, съдържа още 8 витамини, 18 аминокиселини, а също и каротиноиди, токофероли, алканоиди, стероли и т.н. Всичко това го прави много ефективно лечебно средство например при туморни процеси по кожата.
Зелен чай
Той е едно от традиционните „меки” средства за онкопациентите. Съдържа много вещества, но за злокачествените заболявания са важни дъбилните съставки, танин, кофеин, полифеноли, катехини...Притежава ясно изразени антиоксидантни качества и в същото време има способност да пречи на образуване на ферментите, необходими за раковите клетки. Редовното пиене на зелен чай е признато профилактично средство срещу цяла поредица злокачествени образувания. За лечебна цел се препоръчва да се пие най-малко 3 пъти на ден .Зеленият чай е включен като съставна част на най-популярните онкодиети.
Специалните изследвания на качествата на зеления чай в американската клиника в Мейо завършват със заключението, че зеленият чай има силен регресивен ефект при левкемията /рака на кръвта/.
Живот без рак! Лаетрилът, наречен Витами...
Витамин С № 1 в борбата срещу рака
2. сайт за хиромантия, хирологичен анализ, хирогномия, дерматоглифика, хироскопия, ментална радиестезия, руни, публикации по окултизъм, книги